nedjelja, 9. prosinca 2012.

Čašama po glavama - Birtijsko oružje

 

“Kad si u Rimu, ponašaj se kao Totti”

Pobliže objašnjenje ove izreke – doći negdje gdje nisi domaći i bahatiti se kao da si tu glavni. Izvedivo u većim sredinama, a u manjima vodeći razlog izbijanja nereda. Najčešće se dogodi u lokalnim birtijama.

Ako ste takvi ili često nalijećete na takve, ovaj će vam tekst pomoći kod rješavanja kriznih situacija.

Počnimo od onoga što se najčešće nađe pri ruci:


ČAŠA


Dok vas netko nervira, u ruci obično stišćete čašu. Pritisnuti čašu o nečiju glavu je logičan slijed događaja. Odgristi komad čaše i sažvakati ga ako želite pokušati izbjeći borbu. Krvavi osmijeh pomaže u zastrašivanju. Udarac gornjim rubom izaziva posjekotine i obično samo razbjesni protivnika, donji dio također relativno neučinkovit, osim kod čaša za viski. Može se koristiti kao projektil. Čaše manjeg kalibra nemaju osobito veliku zaustavnu moć, ali su dobar odabir za otvaranje borbe. Pravi znalci koriste čaše od kristala.


Idealna čaša

BOCA


Boce su birtijski ekvivalent shotguna, pa je pošteno da ih podijelim na cijele i razbijene (sawed-off).

Boca (cijela)
Oružje za jednokratnu namjenu, jer se po prvom udarcu razbija. Teške, na kraju zadebljane i s anatomskom drškom, mogu biti razorno oružje u bliskoj borbi. Precizan pogodak eliminira neprijatelja u roku odmah. Kao i čaša, može poslužiti kao projektil. Punije boce udaraju jače, iako su lošije izbalansirane. Po prvom udarcu pretvaraju se u iduću kategoriju:

Boca (sawed off)
Stadij u kojem boca prestaje biti tupi predmet. Koristi se najčešće ako želite ubiti neprijatelja. Oružje velikog autoriteta, odmah stvara krug oko korisnika. Autoritet ovisi i o tipu razbijanja:

1) Stol/šank/zid – brzo i efikasno, najlakši način, samim time i dosta uobičajen. Ne pobuđuje osobit respekt.
2) Tuđa glava – Pokazuje nedostatak straha i da niste osoba s kojom se treba igrati. Može izazvati povlačenje neprijatelja.
3) Vlastita glava – jedini pravi način razbijanja boce, u 90% slučajeva uspaniči neprijatelja. Iskusni borci će koristiti punu bocu. Osim što izgleda spektakularno, alkohol dezinficira nastale posjekotine.

SAVJET: Udarati “kroz” glavu, bez zaustavljanja, inače se dogodi ovo i ispadneš kreten:




PEPELJARA


Debela, teška, teško se lomi. Odlična za borbe 1 na 1. Multifunkcionalna, može se prisloniti na glavu i smanjiti kvrge u nastanku.

STOLICA
Može se koristiti na tri načina:

1. “Krotitelj lavova” - Za kontrolu neprijatelja i njegovog kretanja, može služiti i kao štit. Korisno ako u drugoj ruci imate nešto dalekometno.
2.  “Mučki iza leđa kad te ja ne vidim” - U masovnim tučnjavama udarac po leđima koji obara neprijatelja. Često viđen u vesternima.
3. Kao projektil – Neprecizan ali razoran način korištenja, podiže dojam opšteg haosa. Uništava prozore i ostali inventar birtije.

NOGA OD STOLA


Sekundarno oružje. Kad se makljaža već poprilično razvila i neki stolovi su već slomljeni možete ubrati njihove noge. Nepraktično u skučenim prostorijama, ali na srednjoj udaljenosti dobija na težini. Vrlo uvjerljivo oružje, argumenti podebljani nogom od stola uvijek kod primatelja ostavljaju dojam da ste ipak vi u pravu.

STRELICE ZA PIKADO


Pravo oružje za birtijske snajperiste koji ne žele zaprljati ruke. Koriste ih samo najprecizniji. Ne pretjerano učinkovite, iako pogodak u oko (tzv. Bulls-eye) može onesposobiti protivnika. Ako želite biti shvaćeni ozbiljno, možda je bolje ne koristiti ih.

BILJARSKA OPREMA



Idealno, korištenje biljarske kugle i štapa trebalo bi izgledati kao u gornjem primjeru. U stvarnom svijetu obično izgleda ovako:



Biljarska kugla

Slične karakteristike čaši, ali nije lomljiva i teža je, bolja čak i od čaše za viski. Amateri ih drže u ruci, a stručnjaci poput Seagala ih zamotaju u nešto kao u videu, povećavajući domet. Najbolje je koristiti bijelu kuglu jer je nešto veća i teža od ostalih, još jedna nijansa koja razdvaja prave znalce od nadobudnih. Za efektan završni udarac koristiti crnu kuglu.

Biljarski štap

Najelegantnije birtijsko oružje. U rukama znalca utjelovljenje izreke “Float like a butterfly, sting like a bee”. Slabije udara od noge od stola, ali daleko je svestraniji. Zbog dužine je idealan za držanje distance i svladavanje viših neprijatelja. Praktičan za taktičko povlačenje. Jednako upotrebljiv i kao koplje. Tanji kraj može poslužiti i za izbijanje očiju. Prelomljen na pola je praktičniji za rukovanje. Zbog slabe udarne moći potrebno je više udaraca da se eliminira neprijatelj (vidi drugi video), pa treba udarati brzo, žestoko i precizno. To ga nažalost čini gotovo neupotrebljivim u pijanom stanju.


Dodatni savjeti za preživljavanje neugodnih situacija u birtijama:
1. Ne tucite se u lokalnoj birtiji koja nije vaša lokalna birtija
2. Prije nego nekoga udarite, provjerite koliko prijatelja je s njime
3. Locirajte moguće izlaze
4. Procijenite svoje prijatelje
5. Džentlmen udara zadnji, ali pametan čovjek udara prvi
6. Nije bježanje nego taktičko povlačenje


I za kraj, jedna prekrasna kafanska pjesma


Piše: Vid

1 komentar:

  1. Zaboravili ste naglasiti da je razbijena boca u mnogim kulturama znana kao ''nigger knife''. Inače, super članak!

    OdgovoriIzbriši