petak, 14. prosinca 2012.

Sidro - birtija sudnjeg dana

VID

sȉdro sr 〈G sȉdra, G mn sȉdārā〉

1. naprava koja se baca na dno da drži brod na mjestu; kotva
2. pren. postupak ili mjera kojom se obuzdava kakav proces
3. ugostiteljski objekt koji vuče prema dnu

Mistično mjesto okupljanja otpadnika. Između 4 i 8, kad se klubovi počnu zatvarati, horde otpadnika, izopćenih i ostalih zombija kreću prema Sidru kako bi utažili žeđ za alkoholom, krvlju i ostalim tjelesnim, a i mentalnim izlučevinama. Nekolicina onih kojima nema pomoći tamo su i ranije, oko 1 ili 2, kada još nema gužve kroz koju se može proći samo ralicom.


Jedinstvena lokacija za jedinstvenu birtiju


Da bi se zadovoljili svi ukusi, glazba je prikladno bizarna. Rock, punk, blues (znači Majke), pa Bracini Bećari. Jedan dan u tjednu dovode nekakav odvratan domaći bend koji svira smeće tipa “Country road take me home”, a odbijaju svirati domoljubne i kafanske pjesme. Inače, tamo sam jednom čuo i ovo, Belzebub mi je svjedok:



Ne isključujem mogućnost da se i sam Braco našao u Sidru i naručio pjesmu, ili da je bio DJ. Jedino je izvjesno da će u toku večeri svirati EKV, Kawasaki 3P i Majke, a o ostalome odlučuje kocka. Vjerojatno Rubikova. Šizofrenična plejlista tjera neke u ludilo – isplatilo se podnijeti pola sata razgovora sa živčanom brkatom brucošicom filozofije na Hrvatskim studijima kako bi vidio Topsa kako s njenom prijateljicom pleše sentiš na Matu Parlova.

Time dolazimo do žena. Ima ih svih boja, oblika i veličina, dobrih, loših i zlih, ali nažalost najčešće se dogodi situacija koju najbolje opisuje legendarni citat izvjesnog Duje iz Zagreba:

“Ovdje su sve žgabe, ali srećom, ja sam žgaboljubac.”

Sidro iz žablje perspektive

Cijene alkohola stvarno dobre – Stock-cola 12kn ili tako nešto. Na šanku kaos ali nije nemoguće zauzeti mjesto, posebno na kraćem dijelu. WC je revolucionaran – samo otvoriš vrata i raspališ, što manje se približavajući rupi u podu. Rasvjeta super, dizajner interijera očito je bio inspiriran kad je kao glavni izvor svjetla postavio nešto što dosta sliči na božićne svjećice. Grede koje drže krov također su odlične za držanje jakni.

Gubi bodove na tome što ima dozvolu, time ruši underground ugled.

Ocjena: 8/10

DONX

Jedna poznata biblijska priča govori o Velikom potopu kojim je Bog odlučio kazniti ljude jer su postali mučka đubrad, a pored toga su bili neobrazovani, zmazani, nisu se znali ni oprat, smrdili su i lagali. Jedini koji je dobio poštedu je bio Noa koji je u takvim kriznim uvjetima dobio nalog da sagradi arku (čime je vjerojatno izazvao ljubomoru hrvatskih škverova) i na nju nakrca po jednog predstavnika i jednu predstavnicu svake vrste kako bi se jednog dana život na Zemlji nastavio.

Mnogo je poveznica između Noine arke i kultne zagrebačke birtije Sidra. Kada zagrebački noćni život oko 4 ujutro doživi potop, pripadnici mnogih vrsta potraže spas u Sidru. Radi se o brodiću nasukanom na savski nasip u kojemu mnogi vide arku spasa. Tamo je moguće u bilo koje doba noći popiti piće čije su cijene prilagođene teškim uvjetima. Tako je moguće za siću koja se nakupi u džepovima + zadnjih 10 kn koje ste čuvali za sendvič popiti pivu ili žesticu.


Sidro u proljeće okruženo prekrasnim zelenim površinama i kristalno čistom Savom u pozadini

Uređenje je minimalističko (neki će reći klošarsko) s mnogo zanimljivih detalja. Zid je pun kreativnih natpisa koje su stvarale generacije pijanih studenata i ostalih posjetitelja, te se automatski nameće pitanje zašto nisu uvršteni na popis hrvatske kulturne nematerijalne baštine. Glazba je raznovrsna i moguće je čuti sve i svašta. Ljudi su uglavnom prijateljski raspoloženi i pomažu onima koji se sruše na pod od previše alkohola. Iako bi mnogi očekivali kako će ovakvo mjesto biti poprište takozvanih „hrenovka partyja,“ u Sidru je moguće upoznati vrlo pristojne djevojke. Kada vremenski uvjeti to dopuštaju, može se sjediti i na improviziranoj terasi koja je zapravo skup rasklopnih „svatovskih“ stolova za 20 ili više ljudi. Ovo mjesto nudi pogled na rijeku Savu i Željeznički most. Ako ostanete dovoljno dugo, prisustvovat ćete nezaboravnom prizoru jutarnje pare koja se širi iz rijeke. Spomenuti prirodni fenomen u kombinaciji s alkoholnom izmaglicom, nažicanom cigaretom i bukom u ušima se u nekim stručnim krugovima naziva „blues rijeke Save.“

Pripreme za smak svijeta u Sidru

Idelano mjesto za 21. 12. i doček najavljenog smaka svijeta. Za očekivati je da će se razina Save podići i da će Sidro zaploviti prema Utopiji, u kojoj piva nikad nije preko 10 kn, nijedna žena nema brkove, kebab raste na drvetu, a listić na kladionici uvijek prolazi.

Ocjena: 9/10

KONAČNA OCJENA: 8.5/10

3 komentara:

  1. a di je topsova recenzija? sad nas svih zanima kako je zavrsija sentis uz matu parlova

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tops nije bio u mogućnosti danas pisat o sidru, probat ćemo ga nagovorit da napiše tekst samo o "mate parlov" situaciji

      Izbriši