srijeda, 5. prosinca 2012.

Pukovnik, pokojnik i zavodnik: Muamer Gadafi



“One should either be a work of art, or wear a work of art.”




Dolce i Gabbana? Ne, već Gadafi i Mandel
Oscar Wilde je autor ove sjajne rečenice, koju je najbolje u zadnjih nekoliko desetaka godina utjelovio libijski Pukovnik Muamar Gadafi. Intelektualac, filozof i blizak prijatelj Nelsona Mandele, obožavan od strane naroda, kraj je dočekao pod udarima unutarnjeg neprijatelja i bjelosvjetske kapitalističke zavjere da libijskom narodu otme naftu. Čak niti Gadafijeva ponuda da za 5 milijardi dolara godišnje zaustavi imigraciju afrikanaca u EU nije urodila plodom.


Iskoristivši nezadovoljstvo naroda cijenom litre dizela od 0,05 libijskih dinara, Francuski lešinari potpomognuti NATO paktom uspjeli su uz pomoć petokolonaša i tajnih agenata okrenuti manji dio stanovništva protiv Pukovnika. Iste su dobro naoružali i potpomagali zračnim napadima. Iako je libijska vojska koristila avione SOKO G-2 Galeb jugoslavenske proizvodnje, a NATO obične F-16 lovce, Libija je u ratu bila poražena.

Kako je Rolls Royce odbio dati motor za Galeba, Libijsko zrakoplovstvo bilo je pogonjeno motorima Zastave 101
Na kraju je izgubio Libiju, naftu, život i dostojanstvo, ali nisu mu mogli oduzeti činjenicu da je za života postao svjetska ikona stila.


Gadafi se vraća s farme deva 1975.

Pukovnik Gadafi postao je vladar Libije 1969. U to doba Libijska vojska je još uvijek jahala deve. Na sastancima UN-a je mladi beduin malo-pomalo počeo primjećivati svjetske političke i modne trendove. Utjecaj 70-ih i ostalih kvalitetnih afričkih i svjetskih diktatora vidljiv je u njegovoj Trećoj univerzalnoj teoriji, manifestu po kojem bi Libija trebala biti ustrojena slično Titovoj Jugoslaviji, a libijska vojska postati najbolje odjevena na svijetu.



UNIFORME

Pukovnik 1977. s modernim zulufima
Pukovnik stupa naprijed čvrstim korakom - 1985.

Konačno pokoravanje modnog svijeta - cca 2005.
Što reći

Svaka vojska koja drži do sebe ima i crnu uniformu


















 Gadafi nije volio samo nositi uniforme, volio je i žene koje nose uniforme. Stari lisac je znao spojiti ugodno s korisnim, pa mu je osobna straža bila sastavljena isključivo od žena. Sve su bile djevice koje je on osobno izabrao. Tim je potezom postao poznat kao vođa seksualne revolucije i veliki borac za prava žena u islamističkom svijetu, a to što je par djevica nastradalo zbog toga pripisat ćemo činjenici da revolucija jebe svoju djecu. Iz istih je razloga pozvao i na džihad na Švicarsku.

Smrtonosne djevice sa simpatičnim crvenim šeširićima
DETALJI

Za savršen stil potrebno je znati odabrati prave detalje, a Pukovnik je raspolagao velikim arsenalom takvih, recimo casual kombinacijom sunčanih naočala i generalske uniforme.



Vjerojatno je jedini čovjek na svijetu koji je izgledao dobro s rijetkim brkovima i šubarom:



Vrhunac svega bio je njegov susret s bivšim talijanskim premijerom Berlusconijem, gdje se pojavio noseći na uniformi crno-bijelu fotografiju sebe u backstageu koncerta Bijelog Dugmeta. Nedugo zatim objesio se poznati engleski dizajner Alexander McQueen, ali nije dokazana povezanost ta dva događaja.


Berlusconi, Gadafi i Brega

SVEČANA ODIJELA

Gadafi je na kraju postavio standard za sve buduće svjetske diktatore: kad se pojavljuješ u javnosti u haljini i drniškoj kapi, boje se moraju slagati. Mi na Men's Codeu živimo po tom pravilu.








NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO

Ova košulja:





Piše: Vid

Nema komentara:

Objavi komentar