srijeda, 21. studenoga 2012.

Paul Gascoigne - umjetnik nogometne lopte i pivske boce


Paul Gascoigne jedan je od rijetkih „čistih“ nogometnih kreativaca u engleskoj nogometnoj povijesti. Klasične „desetke“ tipa Robert Prosinečki koje su Englezi imali u zadnjih stotinjak godina mogu se izbrojati na prste jedne ruke i već to čini Gazzu unikatnom pojavom na nogometnim terenima.


Osim talenta, odlikovao se i borbenošću zbog čega je bio miljenik navijača. Unatoč ogromnom talentu, Gazza nikad nije zaigrao za veliki klub – od 1985. do 2002. igrao je za Newcastle, Tottenham, Lazio, Rangerse, Middlesbrough, Everton, Gansu Tianmu i Boston United FC. Mnogi tvrde da je razlog što nikad do kraja nije razvio svoj talent ekscentrično ponašanje izvan terena.


Danas se najvećim nogometnim ekscentrikom s pravom smatra Mario Balotelli, ali mladi napadač Cityja je mala beba za Gazzu i morat će još puno raditi ako ga želi maknuti s trona. Gazza je napravio toliko incidenata da je teško odlučiti od čega početi i što točno istaknuti. Spomenimo za početak da je imao problema s alkoholizmom i svojevremeno je pio gajbu pive dnevno, traktorom za košenje trave se zabio u zid svlačionice, išao je na turneju s Iron Maidenom, a 1990. je snimio pjesmu koja je došla do drugog mjesta britanske top liste.


Na blogu Sniffing The Touchline, koji se bavi engleskim nogometom, je 2008. objavljena lista 50 stvari koje nista znali o Gazzi. Ta lista odlično opisuje Gazzinu veličinu, a ovo su samo neki od incidenata.
·        
  •       Sat vremena nakon utakmice engleske reprezentacije, Gazza se pojavio u pubu obučen u dres i kopačke u kojima je igrao.
  • ·         Na izletu u Londonu je izašao iz auta i zamolio radnika na cesti da mu da „rundu“ na pneumatskoj bušilici. Radnik je pristao, a Gazza rasturao bušilicom na oduševljenje svih prisutnih.
  • ·         Organizatori prijenosa Svjetskog prvenstva 1990. došli su na ideju da snime svakog igrača kako osobno izgovara svoje ime, što bi se koristilo prilikom najave sastava. Gazza je umjesto imena rekao „Fucking Wanker“, iliti u prijevodu „jebeni drkadžija.“ BBC je morao koristiti snimku tijekom cijelog prvenstva.
  • ·         Rezervirao nekoliko termina u solariju za suigrača Tonyja Cunninghama. To ne bi bilo nimalo neobično da spomenuti nije crnac.
  • ·         Na pitanje norveške TV postaje ima li poruku za predstojećeg protivnika Engleske, odgovorio je „Fuck off Norway“ i smijući se pobjegao.
  • ·         Na pitanje o nogometu odgovorio podrigivanjem u TV mikrofon.
  • ·         Na Piccadilly Circusu, poznatom londonskom trgu, uskočio u double decker i zamolio vozača da mu prepusti volan. Vozač je prostao, a putnici su uživali u Gazzinoj predstavi.
  • ·         Najboljem prijatelju namjestio dejt s transvestitom.
  • ·         Dok je kao mladi igrač bio zadužen za čišćenje kopački uzeo je doma kopačke nogometne legende Kevina Keegana da ih pokaže prijateljima. Međutim, izgubio ih je u podzemnoj željeznici.
  • ·         Ušetao u kantinu u Middlesbroughu obučen samo u čarape i naručio ručak.
  • ·         Platio Mars čokoladicu 320 funti i rekao vlasniku trgovine da kusur potroši na slatkiše za lokalnu djecu.
  • ·         Razbio Middlesbroughov klupski autobus prouzročivši 10 tisuća funti štete.
  • ·         Na debiju u Laziju dočekao ga je transparent s natpisom „Gazza's Boys, We Are Here. Shake Your Women And Drink Your Beer.“
  • ·         U Italiji zamolio novinare za tišinu nakon čega je prdnuo.
  • ·         Došao potpisati ugovor s Tottenhamom s grupom prijatelja. Odsjeli su u hotelu koji im je plaćao Tottenham, gdje su tri dana „pravili haos.“ Gazza je nakon toga pregovore oko ugovora počeo riječima: „Želimo vam zahvaliti za tri najbolja dana u životu.“



Autor: Donx

Nema komentara:

Objavi komentar