nedjelja, 25. studenoga 2012.

Hladno tuširanje


Živim na drugom katu obiteljske kuće. Imam 20 godina. Vjerujem u brigu o svom tijelu, balansiranu dijetu i rigorozan program vježbanja. U jutro, kada mi je lice malo napuhnuto umijem se hladnom vodom i čekam da se opusti dok radim čučnjeve. Sad ih mogu napraviti 100. Zatim slijedi doručak, zobena kaša sa žlicom meda. Kada uđem pod tuš, nema potrebe za vodom aktiviranog gela, piling losiona od badema ili eksfolijacijskog sapuna za lice.


Potrebno je malo volje, ali kad pustim hladnu vodu nema povratka. Prvim dodirom, širi se lančana reakcija akutne boli preko cijele površine kože. Koža postaje napetija, disanje se produbljuje. Prvih nekoliko minuta provodim u grču, dok moj mozak ne procesuira zašto bi si normalna osoba ovo svojevoljno napravila. 

Istina je da ove ne radim samo zbog poboljšanja cirkulacije, imunološkog sustava, povećanja testosterona, zdravije kože i kose,… Radim ovo zbog mentalnog zdravlja. Vjerujem da hladno tuširanje daje neobičan spoj poniznosti i samopouzdanja. Daje uvid u slabost vlastitog tijela, ali i spoznaju da je tijelo podložno volji uma.

Ne znam da li je ovo moj slučaj, ali kada hodam po gradu, gledam druge ljude i pitam se čini li ijedan isto. ˝Tušira li se ovaj hladnom vodom? Sigurno ne. Možda on? Vjerovatno ne. Možda ona? Nemoj me nasmijavat.˝ Zato, hladno tuširanje, možda će vas pretvoriti u patronizirajuće đubre od čovjeka, ali barem ćete vjerovati da ste bolji od ostalih.

Hladno tuširanje. Za vaše zdravlje.

Autor: Tops

3 komentara:

  1. Nisi jedini! Hladno tuširanje je najbolja stvar koju možemo učiniti za svoje fizičko i mentalno zdravlje!

    OdgovoriIzbriši